Deniz urunleri ile yapilan bir sos. Bu sos ile bircok cesitleme yapabilirsiniz. Uc veya dort cesit deniz urunlerinin bir arada bulundugu paketleri donmus urunler satan marketlerden aliyorum. Benim icin en pratik urun diyebilirim. Yemek olmadigi zaman da kisa surede hazirlanisi ile cok ise yariyor. Hemde balik turu yemis oluyorsunuz.
Bu sosta aslinda bulabildiginiz deniz urununu kullanabilirsiniz, balik, midye, karides, kalamar vb. hangisi olursa.
Ben bu sosu spagettinin uzerinde beyeniyorum, ama arada icine pirinc atip, biraz da su ilavesiyle, (tane bezelye ekleyebilirsiniz) guzel bir paella tarzi yemek de olabiliyor. Ya da guvec kaplarina koyup, uzerlerine kasar rendesi ile firinda isitabilirsiniz, zevkinize kalmis.
2 kisilik malzeme:
250 gr cig deniz urunu, donmus veya taze
2 adet orta boy domates, kup kup dogranmis
1 adet kucuk sogan, kup kup dogranmis
1/2 su bardagi beyaz sarap
3 corba kasigi zeytin yag
tuz, biber
Zeytin yaginda soganlari kavurun, icine deniz urunlerini ekleyin, 2 dk sonra sarabi ekleyin, biraz kaynasin ki alkol buharlassin. Icine domatesini, tuzunu (tuza dikkat, bazi urunler tuzlu olabilir) karabiberini, isterseniz kirmizi biber, kekik de ekleyebilirsiniz. Ocagin atesini kisin, kaynamaya birakin. Deniz urunleri cabuk piser, bu islemi sadece suyunun kivamini tutturmak icin yaptigimizi unutmayin. Suyu sos kivamina geldiginde atesi kapatin. (Bu asamada yikanmis pirincleri ekleyebilirsiniz. )
Spagettilerinizi "aldante" haslayin ve sosla beraber servis yapin. Uzerine permasan, eski kasar rendesi koyabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Merhaba,
YanıtlaSilbeyaz şarap yemekte kullanıyorum ama içmeyi sevmiyorum çok. açılmış bir beyaz şarap ne kadar dayanır buzdolabında ..bu yemek harika hemde kolay..
Sisenin agzini mantari ile tekrar kapatirsan, buzdolabinda uzunca bir sure saklayabilirsin. Ayrica beyaz sarabi, et yemeklerine ilave ediyorum, etin daha cok yumusamasini sagliyor, lezzet katiyor. Birde somonu marine ederken.
Sil