Bu Blogda Ara

27 Mart 2012 Salı

Bogurtlenli, badem dolgulu tart...


Gecen hafta iki gun ust uste misafirlerim vardi. Epeyce yoruldum evet ama, bir o kadar da keyifli gecti. Neselendik, sohbet ettik. Haftasonu ise hava cok guzeldi, eskiden restaurant olan bir arkadasimiz, bizi aperatif almaya cagirdi, guzel bir bahcesi var. Fransa’da aperatifler pek unludur.  Ickinin yanina ufak atistirmaliklar sunulur. Bunlar genelde, cips, kraker, donmus hazir gidalar (laf aramizda cok da pratikler ! hepsinin tadi guzel olmuyor o ayri) ekmek uzerine surulen “terrine” ler var. Turkcesi “guvec” diye geciyor ama tam oyle degil. Tavuk, ordek, tavsan, balik, domuz, deniz urunlerinden yapilabiliyor. Sarkuteri reyonlarinda bolca bulabiliyorsunuz.

  Aperatif tabagi

 St-Jacques'li terrine



Gelelim tartimiza, size yine yapimi oldukca pratik ve lezzetli bir tart tarifi verecegim. Ben evde hangi meyveyi bulursam kullaniyorum, bu sefer bogurtlen kullandim. Gecen yaz sonu ellerimle topladigim bogurtlenleri dondurucuya atmistim. Onlari bir suzgecin uzerine koyup, cozunmelerini bekledim ki, tartimi sulandirmasin.

Tart hamurunuzu (tarifini daha once vermistim- Badem unu koymayacaksaniz, unu arttirmaniz gerekir) kabiniza yerlestiriyorsunuz. ve ic dolgusunu hazirliyorsunuz. Bu arada firininizi yakmayi unutmayin, 180°C.

Bademli dolgu icinse:
1 yumurta
50 gr seker
50 gr badem unu
200 gr krema

Yumurta ve kremayi oncelikle cirpin, ve badem unu ve kremayi ekleyin tekrar karistirin. Mikser kullanmaniza gerek yok, el cirpicisi yeterli.

Bu tarti yaparken, bogurtlen kullandigim icin sekeri biraz arttirdim, badem ununu azalttim. Azalttigim kismi tart hamurunun uzerine biraz galeta unu ile beraber  serptim. Bogurtlenler piserken suyunu salacagi icin, tart hamurumu yumusatmasin istedim. Galeta ve badem unu serpilmis, tart hamurunun uzerine, meyvalari yerlestirdim ve tart dolgusunu, meyvelerinde uzerini ortecek sekilde doktum. Firinda uzeri kizarana kadar pisirdim, tartin altinin da pistiginden emin olun. Tartinizi firindan cikardiginizda parlaklik saglamak icin uzerine herhangi recel suyunuzdan bir kapta yaklasik 1 corba kasigi ilitip, bir firca yardimi ile surebilirsiniz.




Bogurtlen tarlalari ve badem dolgulu tart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder