Bu Blogda Ara

16 Mart 2012 Cuma

Cavdar unlu pan kek.

Evet, cok klasik bir tarif biliyorum ama, benim vaz gecemediklerimden, hem tatli, hem de tuzlu ile yenen hos bir ogun tamamlayici. Sade unla yapmadim, yari yariya cavdar unu kattim. Fransa'da cavdar unu cok kullanilan bir malzeme ve bununla ilgili size tarifler yazacagim. "Galette" dedikleri, cavdar unla yapilmis, ici peynir, tavuk, sarkuteri, domates, patates, yumurta konanan tuzlu bir krep cesiti. Normandie bolgesinde "calvados" ile flambe yapiyorlar. Oglen yemeklerinde salata yerine cok talep goruyor, hem hafif, hemde biraz daha doyurucu oluyor. Cavdar unu da kaloriyi azaltiyor tabiki. Ayrica, bir de bu pankek'leri sade cavdar unu ile yapiyorlar, icine biraz yesillik ekliyorlar, ve daha kucuk yaklasik 3 cm capinda pisiriyorlar, aperatifleri sunarken kullaniyorlar.

tarife geceyim hemen,
1 yumurta,
1 su bardak un
3/4 su bardagi sut
1 yemek kasigi seker
2 yemek kasigi tereyag ( ben once tavada yagi yakmadan, eritiyorum, en son karisima ilave ediyorum, bir daha tavanizi yaglamak zorunda kalmiyorsunuz)
1 paket kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tuz

Tum malzemeyi iyice karistirin, mikser ya da el cirpicisiyla, tereyagini ilave edin, kisik ateste, kepce ile azar azar dokerek pisirin. uzerinde kabarciklar olusmaya baslayacaktir, hamur kismi tamamen pismeden cevirmeyin. Cevirdikten 1 dk bile beklemeden ikinciye gecin. En kucuk tava olcusunde yaptigim icin yaklasik 10 tane falan cikiyor.

Uzerine, karamelize ananas ile birazda kalorisi dusuk likit krema kullandim. Siz, evde yaptiginiz o enfes recellerinizi kullanabilirsiniz. Karamelize meyve kullanmak isterseniz, tarifi asagida ;

Tencerenizin, tavanizin (burada celik tava kullanin, teflonda karemel rengini yakalayamiyorsunuz) dibini sekerle kaplayin, cok degil, tavanin buyuklugune gore 2 yada 3 yemek kasigi ve icine vanilya ekleyebilirsiniz. Sekere dokunmadan, orta isili ocak uzerinde, karamelize olmasini bekliyorsunuz, basindan ayrilmayin! Acik kahverengi olunca, meyvelerinizi ilave edebilirsiniz, elma, ananas, armut, muz, caniniz ne isterse. Biraz karistirip, uzerine tencerenin kapagini kapatin, ocagi kisin 10 dk fazla degil, sulanacaktir biraz. Kapagi acik olarak bir 5 dk hada kaynatin, suyu biraz ucsun. Kreplerle beraber, meyvelerinizi yiyebilirsiniz, misafirlerinize de ikram edebilirsiniz.


Asagidaki resim, Normandie'de yedigimiz, bir galette, emmantal peynirli, uzerindeki alevleri gorebiliyormusunuz. Paris'teki galetteler, buna gore epeyce kucukler.

1 yorum: