Merak edenler icin macaron yapimini verecegim. Macaron'a kaprisli kurabiye diyebiliriz, firin asamasina kadar hersey yolunda giderken, firinin icinde tum cabalarinizin gozlerinizin onunde eridigini gorebilirsiniz.
Ic dolgusu icin:
250 gr meyve puresi (mango, frambogaz, pasiflora meyvesi, yada hazir aromali meyve puresi olabilir)
250 gr cikolata %70 kakaolu
60 gr tereyag
Meyve puresi yerine 250 gr krema ve 250 gr cikolata karisimi yapabilirsiniz.
Ic dolgu malzemesini 1 gece onceden hazirlayip dolaba koyun, soguk olmasi gerekiyor. Kulanacaginiz zaman buzdolabindan cikardiginiz da mikser ile iyice karistirarak, santi kivamina getirmeniz gerekir.
80 adet Makaron icin:
320 gr pudra sekeri
280 gr badem unu,
200 gr yumurta beyazi
40 gr kakao
120 gr toz sekeri
Yumurta beyazlarini, 3-4 gun onceden bir kap icinde bekletebilirsiniz. Kabin agzini strec ile kapatin. Bunun amaci, yumurta beyazinin icinde bulunan az miktardaki suyun buharlasmasi icin. Yapacaginiz gun buzdolabindan cikartin ve ortam sicakligina gelmesini bekleyin. Icine 1-2 damla limon suyu ve az tuz koyup mikserle cirpmaya baslayin, once yavas devirde karistirin, beyaz kopukler kuculmeye baslayinca mikserinizin devrini arttirin. 120 gr sekeri 2-3 kerede yumurta beyazini cirparken icine ekleyin, karistirmaya ara vermeden. Yani mikseri hic durdurmayacaksiniz. Yumurta beyazlari parlak ve cok kati hal alinca durun.
Ayri bir kaba, badem unu kakao ve pudra sekerini ince bir elekten gecirin. Toz karisimi, yumurta beyazina 3 kere de ekleyeceksiniz. Bu islem terstir, dikkatini cekerim. Karisimi tabiki spatula ile yapacaksiniz, tahta ve ya plastik spatula kullanabilirsiniz. Karisimi dikkatli yapin, kabin ic ceperlerinden alip, karisimin altina girip,ortasindan cikacak sekilde, yumusak hareketlerle ve hep ayni yone dogru karistirin. Hamur hafif sakiz kivaminda olsun. Islem bitince hamir sikma posetine doldurun.
Yagli kagit uzerine dairelerinizi cisin oncelikle, ve kagidi ters cevirip firin tepsisi icine yerlestirin ve hamurunuzu bu yuvarlaklar icinde kalacak sekilde sikin. Islem bittikten sonra, tepsiyi 1-2 kez sertce mutfak tezgahina vurun ki, iclerindeki hava kabarciklari disari ciksin. Parmaginizi nemli bezle surekli islatarak, makaron uzerlerindeki, sikma torbasinin yarattigi izleri duzeltebilirsiniz. Makaronlari biraz kurusun diye kenara birakabilirsiniz en az 30 dk veya 1 saat kadar.
nceden isitilmis 150° lik firinda 12-13 dk pisirmeniz yeterli olacaktir. Firindan cikardiginiz makaronlari kagittan hemen ayirmayi denemeyin, bekleyin biraz sogusun. Her tepsiyi firinda ayri ayri pisirin. Makaron kurabiyelerinizi eslestirin, cunku hepsi ayni boyutta olmayacaktir. Cift olarak eslestirdiginiz kurabiyelerinizin, bir tanesinin uzerine, sikma posetine koydugunuz ic dolgu maddesini sikin. Diger makaran kurabiyesini uzerine kapatin. Buzdolabinda 1 gun durduktan sonra daha lezzetli oluyorlar. Makaron kurabiyeleri ic doldu malzemesinin suyunu cekiyor, ici yumusak kremamsi, disi da kirilgan bir kurabiye oluyor.
Afiyet olsun!
Tarif için teşekkürler Ayşegül.
YanıtlaSilBenim ilk denememde lezzet muhteşem olsa da sonuç hüsrandı.Ama şimdi görüyorum ki eksikler varmış tarifimde.Tadını aldım bir kere, yeniden deneyeceğim...:)
Icinde o kadar badem, el emegi olunca lezzetli olur tabiki. Ustelikte cok zaman alici, tum gunun gidiyor neredeyse, kolay gelsin
YanıtlaSil