Bu Blogda Ara

20 Mart 2012 Salı

Yasgunu bahanesiyle yapilan aile yemegi..

Daha once de size bahsettigim gibi, Portekizliler yemegi ve bir o kadar da icmeyi seven insanlar. Kasaba ya da koylerde oturanlarin bahcelerinde mutlaka uzum yetistiriyorlar ve saraplarini kendileri yapiyorlar. Bir de "eau-de-vie" dedikleri (hayatin suyu) ickiyi de aperatif olarak evde yapiyorlar. Bizim "raki" miz, Italyanlarin "grappa" si, Brezilyanlarin "cachaca", rhum, visky, votka hepsi bu sinifa giriyor. Bu ickiyi, uzum, frambuaz, armut, anason, vb leri ile uretiliyor. Yerel pazarlari gezdiginizde hala bakir distile yapmaya yarayan urunleri satin alabiliyorsunuz.

Portekiz saraplari da guzel, icimi rahat, daha sekerli. Yesil saraplarini seviyorum, alkol oranlari dusuk, hafif gazli, ozellikle balik urunleri ile cok yakisiyor. En bilinen marka da "Azal Branco (Vinho Verde)". Yemekler ise biraz fazla, (eger servis edilen bir yemegi gormediniz ise) ve iki kisiyseniz, bir tabagi paylasacak sekilde siparisinizi verin. Ozellikle Porto'da bir restaurantda masaya oturdugunuz anda, masaya bir kac cesit aperatifler geliyor, bunlardan dokundugunuza ve tattiginiza para oduyorsunuz.


                                   Accras de Morue, surimi, etli yada karidesli hamurlar. Kizartma olduklari 
icin, biraz yaglilar, ama lezzetliler.
                                         Ahtapot salatasi, benim her zaman favorim, nefis !
 Paella, klasik bir Ispanyol yemegi, Portekiz'de de cok yapilan bir yemek. Icinde tavuk, deniz urunleri, ve ispanyol sucugu var. Orginalde safran kullaniliyor, rengini vermek icin. Ama Ispanyollar onun yerine bir boya kullaniyorlar.Marketlerin baharat reyonlarinda rastlayabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ahtapot salatası kesinlikle benim de favorilerim arasına girdi..Kalamar, karides, midye, somon füme...off of..!
    Porsiyonluk bizim hamsili pilavlar da ne gider orada değil mi..?

    YanıtlaSil
  2. Hamsi burada yok, tadini hayal bile edemezler bence :)

    YanıtlaSil