Bahar geliyor, merak etmeyin, size Paris'i tanitmaya devam edecegim, turistik yerleri degil, tabiki.
Tarifini bulacaginiz keki, kagit peceteye sarip, buzdolabi poseti icinde ve oda isisinda sakladiginizda, 3-4 hafta dayaniyor, her zaman taze kaliyor. Tarifde sira onemli, o yuzden basta size biraz karisik gelebilir ama en kolay bu sekilde basariya ulasacaginiza eminim. Icindeki malzemeler cok besleyici oldugundan baharatlari azaltip (cocuklarinizin agiz tadina gore) sabah kahvaltilarinda cocugunuza verebileceginiz, sizin icinde pratik olacagina inandigim bir tarif.
Oncelikle, un ile ilgili ayrintiya girmek istiyorum, hepsini beyaz kullanabilirsiniz. Yada 1/3 beyaz un + 1/3 cavdar + 1/3 tam bugday + 30 gr badem unu) karisimini kullanabilirsiniz. Benim tercihim parantez icindeki, tum unlarin karisimi.
250 gr un (Bedem unu ekleyecekseniz, badem ununun gramaji kadar unu azaltmalisiniz)
250 gr bal
biraz tuz
1 corba kasigi kahverengi seker (isterseniz)
1 cay kasigi karbonat
1 paket kabartma tozu
125 gr sut
1 cay kasigi 4 baharat (karnfil, anason,muskat,tarcin karisimi)
1 portakal kabugu rende (rendenizin en ince tarafiyla)
Yaklasik 2 portakal suyu
portakal kabugu sekerlemesi, kuru erik, kayisi, cevizici vb
- Oncelikle bal sutu bir kaba koyun ve ocak uzerinde bal eriyinceye kadar isitin, kaynamayacak ve cok isinmayacak, ilik olmali
- Bu arada firininizi yakin 160°C
- Un, tuz, baharatlar, portakal kabugu rendesini ayri bir kapta spatulla karistirin, ve uzerine balli sutu ekleyin.
- Karisima portakal suyunun yarisini ilave edin, cok iyi karistirmaniz gerekiyor ve portakal suyunu azar azar ekleyin, hepsine ihtiyaciniz olmayabilir ! Karisimin kivami kek hamurundan bile civik olmali, krep hamurundan da daha kalin tabiki. Yani boza kivamindan biraz daha kalin.
- portakal kabugu sekerlemesi, kuru erik (hafif haslanmis, yada sicak su ucunde beklemis ve kurulanmis) kuru incir, kayisi, ceviz icini katin
- Kabartma tozu ve karbonati ve kahverengi sekeri en son ekleyeceksiniz, zaten eklediginiz anda, kabarciklar olusmaya baslayacaktir.
- Kalibinizi yagli kagit ile kaplayin ve kaliba yerlestirin, arzunuza gore uzerini susleyin, firina atin.
- 40-45 dakika, pisirin, bicak yada kurdan temiz cikmamali!!! Ozelligi biraz islak gibi olmasi.
-Firindan cikardiginizda kesinlikle kabin icinde sogumali.
Afiyet olsun !
Damak tadın çok gelişkin olduğu seçtiğin unların karışımından anlaşılıyor, ben de karıştırmayı tercih ederim bir kaç çeşit unu.Bu keki, sade nane çayıyla veya sade kahveyle hayal ettim.
YanıtlaSilTesekkur ederim, Fransa'da cok unlu bir kek cesidi bu, hemen hemen her yerde satiliyor. Tabiki malzeme onemli.
YanıtlaSilBuralarda badem unu bulunur mu. Bunu selin le Egoya yapmam lazim..
YanıtlaSilzeynep
Zeynepcim, Badem unu bulunuyor aslinda, bademin varsa da bunu mikser'de cekebilirsin, sekerle beraber yaparsan daha kolay olur, findikta kullanabilirsin. Yada hic kullanmayabilirsin, kek yine de cok lezzetli oluyor
YanıtlaSilKahve de çekilebilen makinelerden satılıyor.Eskiden kahve, karabiber, leblebi gibi şeyleri çekerdik makinemizde,toz şekerden pudra şekeri bile yapardık,bozulalı çok oldu artık yeni bir makine edinmek gerek..:)
YanıtlaSil