Bu Blogda Ara

28 Şubat 2012 Salı

Tatli severler,

Her ne kadar simdilerde tatliyi yasaklasalarda, kolay kolay birakilacak bir aliskanlik gibi gelmiyor. Saglik diyorlar, katiliyorum. Bana kalirsa en once genleri ile oynanmis urunleri yasaklamaktan baslamali. Neyse, benim verecegim tariflerde, sanayagi, glikoz, fruktoz, aldigi kadar unlar olmayacak, en azindan. Genellikle tariflerin bazilarinda buranin kolayliklarindan yararlandigim olacak, ama herzaman, alternatiflerde sunacagim sizlere.

O zaman, herkesin sevdigi cikolatali tart ile baslayalim.

1adet hazir tart hamuru (tarifini yazdigim tart hamurunu kullanabilirsiniz, ya da milfoy hamurlarindan kalibiniza gore yerlestirebilirsiniz)
200 gr siyah cikolata
20 cl (20 gr)  sivi krema
10 cl (10 gr) sut
1 yumurta
3 gr pralin, bunun yerine 3 corba kasigi bal ve 3 corba kasigi findik, ceviz veya badem kirigi kullanabilirsiniz,
vanilya (yada portakal kabugu rendesi)

- Bu tarif icin, kelepceli klasik tart kalibinizi kullanmanizi oneririm. Icindeki malzeme hafif akiskan oluyor. Eger, -benim yaptigim gibi- hazir milfoy hamuru kullaniyorsaniz, oncelikle firini yakmaniz gerekiyor. ( Tart hamur tariflerini de ekleyecegim) . Oncelikle tart hamurunu kalibiniza yerlestirin, catal ile ufak dokunuslar yapin, hamurun uzerine agirlik koyun (hazir tart icin kullanabileceginiz, porselen agirliklar mevcut, bunun yerine nohut ya da kuru fasulyeden faydalanabilirsiniz) ve 15 dk, 180 derecede pisirin. Bu arada ic malzemeyi hazirlayabiliriz.

- Kremayi bir sosluk icine koyup isitin (kaynamayacak !) cikolatayi ekleyip, iyice karismasini saglayin. - Icine, pralini yada bali + findik kiriklarini karistirip, kenera alin.
- Diger bir kabin icinde yumurta ve sutu cirpin.
- Cikolatali sos ilininca yumurtali karisima katin ve karistirin. Karistirma islemlerini el cirpicisi ile yapabilirsiniz miksere gerek yok.
- Pisen tart hamurunun uzerine, karisimin tumunu dokun, firina verin ve firininizi kapatin, yani sondurun. Firin soguyuncaya kadar icinde kalsin, yaklasik 20 - 30 dk. Tartinizin kenarlarini, pudra sekeri ve file bademle susleyebilirsiniz.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder